18-05-2008

"BELIEF IN LIMITS CREATES LIMITED PEOPLE " ") unknown

Als je een prestatie moet neerzetten, ben je als het goed is in een bepaalde staat van opwinding (arousal) De hartslag en de ademhaling is verhoogd je transpireert en je bent mentaal geactiveerd .

Angst is een negatieve emotionele toestand, waarbij je je nerveus en bezorgd voelt. Dit gaat gepaard met een activatie en arousal van het lichaam. Angst heeft een cognitieve (gedachten) component, zoals nervositeit en bezorgdheid, en een lichamelijke component, zoals de ervaren fysieke opwinding.

Samengevat: zowel een te laag niveau van arousal, als een te hoog niveau van arousal leidt tot afname van de prestatie

HANDVAT

Dit seizoen wordt mijn seizoen! Maar hoe bereik ik dat? In het hieraan voorafgaande deel heb je al gezien dat stresshantering een sleutel is om verder te komen. Ook overtuigingen (waar geloof ik in, wat kan ik, waar ben ik vaardig in) spelen een belangrijke rol.

Wanneer je overtuigd bent dat iets je gaat lukken, en je weet hoe je dat gaat doen, zal het je ook lukken.

  1. Sluit niet-mentale oorzaken uit. Check je vaardigheden. Is op dit terrein nog werk aan de winkel, maak dan een stappenplan met concrete haalbare doelen. (Soms zijn je omstandigheden ongunstig, vb blessures of ziektes etc.) Wat wil jij. Ga naar het plezier toe. Laat je leiden door je eigen kracht.
  2. Ontwikkel zelfbeheersing
  3. Ontwikkel de focus van een kampioen Maak gebruik van hulpbronnen waar jezelf over kunt beschikken: doorzettingsvermogen, voldoende tijd, snel herstelvermogen, een goede trainer, een vriend die je 100% steunt etc.
  4. Leer om te gaan met je angsten
  5. Verwacht succes.
  6. Ontwikkel positieve en haalbare doelen. Is de tegenstander sterker, dan zul je de wedstrijd niet kunnen winnen, maar je kunt wel jouw eigen prestatieniveau halen. Vertrouwen in jezelf en respect voor de anderen brengen evenwicht.
  7. Ontwikkel meer zelfvertrouwen
  8. Word mentaal sterk
  9. Bescherm jezelf tegen toekomstige achteruitgang

Als je op de training heel goed presteert, maar in de wedstrijd komt het er niet uit, vraag jezelf dan af, wat houdt mij tegen; op welk niveau zit mijn probleem? En maak een stappenplan om dat doel te bereiken. Want het zit erin, iets weerhoud je, zoek dat uit, dat ben je aan jezelf verplicht. Maak ook dan gebruik van hulpbronnen, vertrouwenspersonen.